info@kerekasztal.sk
Szlovákiai Magyarok Kerekasztala

A kisebbségek nem zsarolnak, az őket megillető jogokat kérik

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala aggodalommal vette tudomásul Robert Fico kormányfő Turócszentmártonban elhangzó, a szlovákiai kisebbségek címére tett sértő kijelentéseit. Ezek értelmében a kisebbségek csak kérnek, de nem teljesítik kötelességeiket, miközben a problémáik az államalkotó szlovák nemzet kárára kerülnek előtérbe. A Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának álláspontja szerint a szlovák állam mindenkié, s az állam polgáraira nézve nincs helye politikusok által megválasztott elsőbbségi sorrendnek.

A kormányfő kijelentései arról tesznek tanúbizonyságot, hogy az ország vezető politikusai sem értik az ország problémáit és nem képesek felmérni azok súlyát. Szlovákiában a becslések szerint etnikai és nemzeti kisebbségek lélekszáma meghaladja a lakosság ötödét, s ha a kormányfő által közelebbről nem meghatározott “nézeti” kisebbségeket is hozzájuk számoljuk, akkor az ország lakosságának túlnyomó többségéről van szó. Ugyanis minden állampolgár része valamely kisebbségnek, problémáikat lekezelni és jelentéktelennek minősíteni rendkívül veszélyes jelenség, ami a szlovákiai demokrácia lényegét kérdőjelezi meg.

Szintén nagyon veszélyes arra utalni, hogy “a kisebbségek” semmit nem adnak az államnak, csak kérnek tőle. Az ilyen általánosító kijelentések teljességgel elfogadhatatlanok egy állami vezető részéről az állam polgáraival szemben. Szlovákia élhető országgá tétele közös érdek, legyen szó bármelyik nemzeti vagy nézetbeli kisebbségről, s legalább annyira fontos hozzá az is, hogy a többség együttműködési hajlandóságot mutasson a kérdések megoldásában.

A kisebbségek es a többség érdekei sok kérdésben közösek. Az ország nehéz gazdasági helyzete és a munkanélküliség egyformán sújt szlovákot és magyart, a kormany részéről hatékony gazdasagpolitikával lehetne ezt kezelni. A kisebbségek problémáinak megoldása nem hozza hátrányos helyzetbe a szlovákokat, sőt, hozzájárul ahhoz, hogy helyi és országos szinten is mérséklődjenek a feszültségek. A helyzet rendezésének alapfeltétele azonban, hogy az ország vezető közszereplői ne tegyenek hasonló feszültségkeltő kijelentéseket, mely mindennél jobban árt a kisebbségek és a többség közötti kapcsolatoknak, ahogy az ország nemzetközi hírnevének is.

Szlovákiai Magyarok Kerekasztala

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.