info@kerekasztal.sk

Közös nevezőre kell jutni az oktatásügy terén

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala az oktatásügyi problémák megoldását a magyarság megmaradásának egyik legfontosabb elemének tartja. Korábban is születtek értékes kezdeményezések, az önálló és zavartalan anyanyelvi oktatás veszélybe kerülése miatt hosszú éveken keresztül kényszerültünk újra és újra tiltakozások megszervezésére, állásfoglalások megfogalmazására. Az oktatásügy a pártok tevékenységének egyik fő csapásvonalát is képezi, jelentőségében azonban jóval túlmutat a politikán.

Kedden, az MKP által indított aláírási kezdeményezés több problémára is rámutat a szlovákiai magyar oktatásüggyel kapcsolatban. A Kerekasztal szeretné, hogy a felvetett problémák, a decentralizált oktatás, az önkormányzatok szerepének megőrzése, vagy akár a tanárok társadalmi megbecsülésének emelése valóban központi témává váljanak, és lehetőségeihez képest mindent megtesz azért, hogy minél szélesebb rétegekhez jusson el a petíció üzenete. A magyarság minél tömegesebb fellépésére van szükség ahhoz, hogy megfelelő fórumok, a döntéshozó szervek is tudatosítsák a követeléseket. A Kerekasztal Koordinációs Bizottsága egyúttal támogatja az oktatási témában legilletékesebb két tagszervezete – a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége és a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége – képviselőjének részvételét a petíciós bizottság munkájában.

Nagyon fontos ugyanakkor az is, hogy az oktatás ne váljon kampányeszközzé. Ezért üdvös lenne, ha az MKP és a Híd közös nevezőre tudna jutni a kitűzött pontokban, esetleg megfogalmaznák alternatív javaslataikat, és ezt a fontos kezdeményezést nem használnák fel aktuálpolitikai célokra. Az oktatás ügye szerepel a Kerekasztal által is felvállalt szlovákiai magyar alapdokumentumban, mely leszögezi, a kisebbségeknek a megmaradásuk érdekében saját hatáskörben kell dönteniük az oktatásügy terén, s önmaguknak kell azt szabadon fejleszteniük. A Kerekasztal reméli, hogy ez az alapvetés kapaszkodót jelent a pártoknak is, s képesek lesznek közösen fellépni ebben a létfontosságú témában. A szerveződés partner lesz ebben!

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.