info@kerekasztal.sk

Tokár Géza: A Híddal való tárgyaláson nem hangzott el konkrét ígéret

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala a hétfői nap folyamán, 2013. január 28-án egy egyeztetésen vett részt a Híddal a megyei választások témakörében. Mint a találkozón kiderült, a párt szeretné, ha a Kerekasztal közreműködésével civilek is indulnának a megyei listáján. A Kerekasztalnak nincsenek meg a megfelelő eszközei ahhoz, hogy saját tagszervezetei nevében politikai vállalásokat tegyen, nem is akar a nevükben megnyilvánulni politikai témákban.

A Híd által a megbeszélésről közzétett sajtónyilatkozat (http://www.most-hid.sk/hu/content/valasztasi-egyeztetes-kerekasztal-es-hid-kozott) megalapozatlan optimizmussal ír a lehetséges fejleményekről, előrejelezve, hogy a maga nemében egyedülálló kezdeményezés kedvező fogadtatásra talált és valószínű, hogy megegyezés születik a jelöltekről a Kerekasztal, valamint a párt között.

A valóságban a tárgyaláson nem hangzott el ígéret arra, hogy a Kerekasztal révén lehetőség adódik a civil szféra bevonására a Híd listájára. A Kerekasztal egyedül arra tett vállalást, hogy a kezdeményezést továbbítja a havonta ülésező egyeztető szerve, a Koordinációs Bizottság felé, s ott tárgyalnak annak további sorsáról – ahogy egyébként hasonló esetben az bármilyen felvetéssel történne.

A Kerekasztal egy olyan szerveződés, melynek tagjait nem a pártszimpátia, vagy a politikai preferenciák, hanem a közös ügyek tartják össze: a magyar közösségek jövőjébe vetett hit, valamint a működőképes megoldások keresése. A politikai pártokkal való választási együttműködés azonban nem tartozik bele ebbe a körbe, hiszen nem befogadó, hanem kizáró jellegű, tekintettel arra, hogy két párt is versenyez a magyar nemzetiségű választópolgárok szavazataiért. Az egyes tagszervezeteknek saját maguknak kell meghatározni a viszonyukat a politikához és a pártokhoz. A működési szabályzatban szereplő kitétel értelmében a Kerekasztal Koordinációs Bizottságának munkájában nem is vehet részt olyan személy, aki valamelyik párt színeiben a megyei választásokon mandátumot szerez.

Összegezve a történteket, a Kerekasztal ahogy a múltban, úgy a jövőben is kész arra, hogy a pártokkal egyeztessen, ha erre igény mutatkozik a részükről, ahogy a felvetéseikkel is fenntartások nélkül, az őszinte jószándék jegyében foglalkozik. A Kerekasztal azt viszont szeretné elkerülni, hogy a politikai nyomásgyakorlás eszközeként használják fel, mint jelen esetben, az MKP-Híd tárgyalások kudarcára adott alternatívaként.

Tokár Géza
A Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának szóvivője

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.