info@kerekasztal.sk

Nyomós érvek szólnak a magyar iskolák mellett

Az iskolai beiratkozások kapcsán menetrend szerint felmerül a kérdés a magyar és a vegyes családok körében, hogy magyar, vagy szlovák iskolába kerüljenek beíratásra az iskoláskorba lépő gyermekek. Tudatosítani kell, hogy a magyar anyanyelvű gyermekek számára a magyar iskoláknak számos előnye van: eredményesebb, öntudatosabb, nyitottabb fiatalokat nevelnek. Egy magyar gyermek intellektuális értelemben itt egyenlő esélyekkel indul, míg a szlovák iskolában eleve hátrányos helyzetben van. Ne tegyük ki gyermekeinket a szorongás, a kisebbségi érzés ártó hatásának, hadd fejlődjenek szabadon, legjobb képességeiknek megfelelően.

Az anyanyelven történő oktatás rövid és hosszú távon is kedvező hatást gyakorol a gyermekek fejlődésére. Az iskolások saját anyanyelvükön nem csak megtanulják, de meg is értik a tananyagot, így az anyanyelvi oktatás hozzájárulhat képességeik kibontakozásához az összes területen az idegen nyelvek elsajátításától kezdve a matematikáig és fizikáig. A magyar nyelven, magyar iskolákban való tanulás így a jövőbeni eredményesség egyik kulcsa.

Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a tévhitekkel ellentétben a munkaerőpiacon is komoly előnyökkel jár a szabatos magyar nyelv ismerete. A magyar iskolákba járó gyermekek képesek a szlovák nyelvet is megfelelő módon elsajátítani, a szlovák iskolákban azonban lehetőség sincs a magyar nyelvtudás tökéletesítésére, az megmarad konyhanyelvnek. A többnyelvűség komoly érték a regionális munkaerőpiacon és a nagyvállalatoknál is. A régiós és multinacionális vállalatok szintén előszeretettel alkalmazzák az igényes magyar, egyben szlovák nyelvtudással is rendelkező munkaerőt.

Nem elhanyagolható előny továbbá, hogy a magyar nyelvű iskolák toleranciára és nyitott látásmódra nevelnek. Olyan szemléletmódot lehet itt elsajátítani, amelyre a szlovák iskolákban nincs lehetőség, végső soron pedig a helyi közösségek erejét növelik, így jövőjét is biztosítják. Ezzel szemben a szlovák iskolák generációkat idegenítenek el egymástól, ha a nagyszülők képtelenek magukat megértetni az unokákkal, vagy kicserélődik a természetes baráti kör.

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala arra kéri a szülőket, hogy ezeket a szempontokat vegyék figyelembe gyermekük iskolába íratásánál.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.