info@kerekasztal.sk

Százalékmérő jelent meg a Kerekasztal weboldalán

Új menüpontok jelentek meg a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának weboldalán, melyek a Kerekasztallal kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket, annak tevékenységét, valamint a rövid- és hosszú távú célkitűzéseket érintik.

A módosítás célja, hogy a szélesebb körű nagyközönség is mélyebb betekintést nyerjen a Kerekasztal munkájába, egyben átláthatóbbá váljon az érdekérvényesítéssel foglalkozó szerveződés működése, társult szervezetei, belső szabályai. Az új szekció a http://kerekasztal.org/info címen érhető el.

Az új információs oldalon tizenöt olyan célkitűzés, vagy tevékenységi terület szerepel, mellyel kapcsolatosan a Kerekasztal képviselői ténykednek. Ezek jellemzően azok a területek, melyeket illetően a jövőben előre kell lépni a helyi magyarság hosszú távú megmaradása érdekében. Az egyes témák a kétnyelvűség helyzetétől kezdve a romakérdésen keresztül a gazdasági problémák megoldásáig terjednek, a lista a későbbiekben a visszajelzések és a fejlemények fényében bővülhet.

A területekkel kapcsolatban részletesen meg vannak nevezve a kiindulópontok, a Kerekasztal tevékenységének jellege, valamint a rövid- és hosszú távú célok. Az egyes pontok tartalmaznak egy százalékos mutatót is, ami azt jelzi, hogy a Kerekasztal milyen messzire jutott a célkitűzések megvalósításában (és milyen vívmányoknak van realitása a közeljövőben). A százalékos mérő merőben szimbolikus jellegű, hogy a nagyközönség az elvégzendő munka méretarányaival tisztába kerüljön, de arra is szolgál, hogy tudatosítani lehessen, milyen apró előrelépések történnek az egyes kulcsfontosságú kérdésekben a Kerekasztal részéről. Idővel szeretnénk kibővíteni a pontokat a Kerekasztal tagszervezeteinek és egyéb szervezetek aktivitásaival is.

A weboldalon a Kerekasztal szerette volna interaktívabbá tenni kapcsolatát a külsős érdeklődőkkel, szakemberekkel. Helyet kapott az oldalon egy, a támogatással foglalkozó rész, ahol a közvetlen anyagi támogatás mellett arra is lehetőség van, hogy a Kerekasztal szakmai munkájába bekapcsolódni akaró egyének regisztrálják magukat. Így lehetőség adódhat olyan szakértők megszólítására, akikkel korábban személyes vagy szervezeti ismeretség híján nem alakulhattak ki hasonló szálak.

Az oldal része lett továbbá egy, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának működésével kapcsolatos tájékoztató, méghozzá kérdések és válaszok formájában. Szükség van arra, hogy minél részletesebben meghatározásra kerüljön, mi a Kerekasztal és mivel is foglalkozik, tapasztalataink szerint ugyanis sok félreértés felmerül a szerveződéssel és annak céljaival, felépítésével kapcsolatban. A Kerekasztal ambíciója, hogy az oldalt a fejlemények és a felmerülő kérdések fényében továbbfejlessze.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.