info@kerekasztal.sk

Január, 2013. I. 8. – KB ülés

Jelenlévők: Batta István, Bolemant Lilla, Boldoghy Olivér, Czibula Csaba, Görföl Jenő, Halász Béla, Hamerlik Richárd, Haraszti Gyula, Horváth Adrián, Király Zsolt, Kovács Balázs, Mézes Rudolf, Orosz Örs, Öllös László, Papp Sándor, Pék László, Roskó Péter, Tokár Géza, Török Elemér, Urbančok Larisa, Zsille Béla, Haraszti Ildikó, Hodossy Katalin, Szekeres Klaudia, Tóth Károly

Ahogy korábban is, januárban is a kisebbségi támogatások kérdése képezte a Koordinációs Bizottság ülésének egyik sarkalatos témáját. A KB megvizsgálta, milyen sajtóvisszhangot váltottak ki a támogatások kapcsán született cikkek, melyek közül több is a szétküldött táblázatokra alapozta állításait. A tagok számba vették, hogy az új fejlemények tükrében miként alakulnak a 213-as kisebbségi támogatások. A Kerekasztal célja, hogy 2014-re már új, transzparens rendszer szerint írhassák ki a pályázatokat.

A KB tagjai megosztották tapasztalataikat az oktatásügy területén szükséges tevékenységekről, szó esett arról, hogy a gazdasági bizottság egy nyilvános vitát tervezne a régiós gazdasági problémák témakörében. Tokár Géza beszámolt arról, hogy egymástól függetlenül, több helyről is feltűntek helyi kerekasztalok teremtésére irányuló kezdeményezések, olyan régiós törekvésekről van szó, melyek témaközpontúak és elősegíthetik a helyi civil együttműködést. Hodossy Katalin révén a Kerekasztalnak lehetősége nyílt arra, hogy részt vegyen a kormány 2012-es, kisebbségekről szóló jelentésének előkészítésében. A jelentés, mely a hatóságokhoz is eljut és hivatalos anyagként kezelendő konkrétan szót ejt a magyar közösség legfontosabb problémáiról, annak tartalmát hazai és külföldi fórumok felé is közvetíteni lehet.

A Kerekasztal ülésén szó esett a szervezet szerepvállalásáról a vasúti kétnyelvűség ügyében. Mivel a vasút a civil akciók során arra hivatkozik, hogy a követelések csak elszórtan jelentkeznek, döntés született arról, hogy a Kerekasztal a polgármestereket is közös platformra helyezi, s egy tiltakozó mintalevelet küld szét az ügyben érintett önkormányzatoknak. A korábbi rossz tapasztalatok alapján az önkormányzatok nem kétnyelvűsítést, hanem a vasútállomások nevének átnevezését kérnék, szükséges egy közös front kialakítása. Az ülésen szó esett a formálódó bizottságokról és azok tennivalóiról az oktatás és esélyegyenlőség témakörében.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.