info@kerekasztal.sk

Kisebbségi bizottság: a támogatások és az emberi jogi tanács is téma volt

Több, a magyar közösséget érintő téma is az asztalra került 2012. december 6-án, a kormányhivatal kisebbségi bizottsága VI. Ülésén. A civil szervezetek számára  talán a legfontosabbnak a kisebbségi pénzek elosztási rendszerének változásai és a 2013-as pályázati kiírás bemutatása volt. A tervezetet a Kerekasztal képviselői előzetesen véleményezték és olyan javaslatokat tettek, melyek a transzparencia és az átláthatóság irányába mutatnak. A végleges anyagba több, a kiírásra és a pályázatok értékelési rendszerére vonatkozó javaslat be is került. Az egyik fontos változás következtében 1000 euró helyett 500-ra módosult a minimálisan pályázható összeg.

A változások korántsem jelentik azt, hogy a támogatási modell megfelelő. A Kerekasztal korábban is hangot adott annak a meggyőződésének, hogy a rendszer egészének működését kell megváltoztatni, küldöttei ezért egy, a finanszírozás rendszerszintű reformját tárgyaló munkacsoport létrehozását kezdeményezték. Ezt a javaslatot a többi kisebbség egyhangú támogatása mellett fogadták el és a kormánybiztos ígéretet tett a munkacsoport felállítására a 2013-as év elején.

A. Nagy László hivatala az ülésen beterjesztette módosító javaslatát a kisebbségi támogatások forrásainak újraelosztására. Ennek értelmében a magyar szervezetekre jutó keret 160 ezer euróval lenne nagyobb a tavalyinál, így azt a Kerekasztal jelenlevő jelöltjei is támogatták, a bizottság pedig végül szoros szavazással helyt adott a kezdeményezésnek.

A másik, komolyabb vitát kiváltó kérdés a kormány emberi jogi tanácsába való jelölésről szólt. Az emberjogi és kisebbségi témák szakembereit magába foglaló testületnek eleddig nem volt magyar nemzetiségű tagja. A bizottság magyar tagjai ezért Petőcz Kálmánt jelölték a posztra, az egykori Kerekasztal-szóvivő, emberi jogi szakember pedig több más nemzetiség támogatását is megszerezve szoros szavazáson kapott megerősítést. Így Petőcz Kálmán lett a kisebbségi bizottság hivatalos jelöltje az említett testületbe.

Jelenleg is zajlik a 2012-es nemzeti kisebbségekről szóló jelentés kidolgozása, melyen a bizottság által megbízott szakértők dolgoznak. A magyar közösség értékelését Hodossy Katalin jogász, a Tandem nonprofit társulás vezetője dolgozza ki, a Kerekasztal több az adott szakterületen jártas tagszervezete segítségével és hozzájárulásával.

Az utolsó jelentősebb tárgyalt pontot a kisebbségi nyelvek használatról szóló kormányjelentés adta. Mivel ebből az anyagból, melyet egyébként a Kormánybiztos hivatala dolgozott ki – összehasonlítva az államnyelvhasználatról szóló kormányjelentéssel – a Kerekasztal hiányolta a terepkutatást és a felhasználók véleményét, a magyar tagok tartózkodtak a tudomásul vételről szóló szavazásnál.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.