info@kerekasztal.sk

November, 2012. XI. 4. – KB ülés

Jelenlévők: Bolemant Éva, Bolemant Lilla, Czibula Csaba, Görföl Jenő, Halász Béla, Hamerlik Richárd, Haraszti Gyula, Hrubík Béla, Király Zsolt, Kovács Balázs, Orosz Örs, Öllös László, Pék László, Rigó Magdolna, Roskó Péter, Tokár Géza, Török Elemér, Urbančok Larisa, Zsille Béla, Haraszti Ildikó, Laczkó Sándor, Petőcz Kálmán, Tóth Károly

A Kerekasztal Koordinációs Bizottsága novemberben ült össze először új összetételében, minden korábbinál népesebb összeállításban. A résztvevők nagy számára való tekintettel a megjelentek ismertették tagszervezetük ténykedését és kifejtették, miért vesznek részt a közös munkában. Sor került az októberi országos konferencia kiértékelésére és a tapasztalatok összegzésére – különösen annak fényében, hogy a többszörösére duzzadó Bizottság miként őrizheti meg rugalmasságát, de tarthatja meg legnagyobb erényét, mely szerint a döntések közös megegyezéssel, nem pedig kompromisszumok révén születnek meg.

Czibula Csaba révén bővebben is szóba került a Szlovák Televízió magyar adásának ügye, a nemzetiségi műsorok kibővítésének lehetősgei és megalapozottsága. A hosszú hónapok óta fennáló, kisebbségi támogatások terén fennálló áldatlan helyzet kapcsán a KB tárgyalt a megoldási lehetőségekről és arról, hogy a Kerekasztal milyen lépéseket tehet a támogatások átláthatóvá tételének ügyében. Az ülésen külön tárgyalásra kerültek a kormánybiztos vonatkozó jogkörei és szerepe a támogatások ügyében, a Kerekasztal az elbírálási folyamatot zökkenőmentessé, gyorssá és korrekté szeretné tenni. Az ülés zárórészében a Kerekasztal működésével kapcsolatos gyakorlati problémákról esett szó: a jogászbizottság vezetéséről, valamint a Kerekasztal pénzügyi kereteiről és lehetőségeiről, gazdálkodásáról és annak részleteiről.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.