info@kerekasztal.sk

A támogatásokról is szó esett a Kisebbségi Bizottság keddi ülésén

A kisebbségi kultúrák támogatása és a vasúti kétnyelvűség voltak a Kormányhivatal Kisebbségi Bizottságnak tegnapi ülésének leginkább várt témái. Több kérdés az ülés után is nyitott maradt, s nyilatkozatok is születtek.

A bizottságban helyet kapó kisebbségi küldöttek egyetértettek abban, hogy a kulturális finanszírozási rendszer súlyos hiányosságokat tartalmaz, és egyhangú kritikát fogalmaztak meg vele szemben. Különösen nagy problémát okoz, hogy a pályázatok nagy részét – annak ellenére, hogy már október van – még mindig nem sikerült lezárni. Pesszimistább várakozások szerint a jelenlegi iramban haladva akár az év végéig, vagy februárig is eltarthat a folyamat, ami ellehetetleníti a kisebbségi rendezvények és akciók szervezését, több szervezetnek pedig a költségvetését és az éves terveit boríthatja fel végleg a jelenlegi késlekedés. Szomorúbb, hogy a helyzet nem számít újnak, tavaly is hasonló szituáció állt elő.

A kormányhivatal vonatkozó beszámolóját a magyar kisebbség öt küldötte nem volt hajlandó tudomásul venni, és nem is szavazta meg, azonban azt – a többi kisebbség szavazataival – sikerült elfogadtatni. A bizottság egy további nyilatkozatok is elfogadott, melynek értelmében a jövő évi pályázati rendszert decemberig meg kell hirdetni és májusban le kell zárni. Az illetékeseket felszólították arra, hogy az idei pályázatokat mihamarabb zárják le.

Megállapodás született a szlovákiai kisebbségek helyzetéről szóló jelentés elkészítése kapcsán. Ezt a dokumentumot nem közvetlenül a kormányhivatal készíti el, hanem a bizottság útján a kisebbségek képviselői kaphatnak rá lehetőséget. Az így készült jelentést a tanács, végül pedig a kormány fogadja el.

A Kormányhivatal egy összefoglaló anyagot készített a fejleményekről és a folyamatban lévő tárgyalásokról a vasúti kétnyelvűség ügyét illetően. A. Nagy László kisebbségügyi kormánybiztos a témával kapcsolatban elmondta, tárgyalt Kerekasztal szakértőivel is, akik átadták a saját törvényjavaslataikat. A kormánybiztos szerint, a hivatal más, alternatív javaslatokat is készített, a törvénymódosításra pedig mindenképp szükség van a vasúti kétnyelvűség rendezése kapcsán. A kormányhivatal tisztviselői ugyanakkor nem válaszoltak arra a kérdésre, hogy a probléma rendezése mikorra várható.

A bizottság elítélte Alojz Hlina (Egyszerű Emberek) Krasznahorkaváralján tett romaellenes kijelentéseit és nyilatkozatában felszólítja a politikai élet szereplőit, hogy tartózkodjanak a hasonló megnyilvánulásoktól.

A novemberi bizottsági ülésen a 2013-as pályázati rendszerről lesz szó, ahol a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala nevében a magyar delegáció saját javaslatot fog beterjeszteni.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.