info@kerekasztal.sk

A Kerekasztal nyilatkozata a kisebbségi kultúrák támogatásának tervezett csökkentésével kapcsolatban

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala megdöbbenéssel értesült arról, hogy a Szlovákiában élő kisebbségek kulturális fejlesztésére fordítandó anyagi támogatást a mostani kormányzat a jövő évben csökkenteni kívánja. A Kerekasztal elfogadhatatlannak tart mindenfajta csökkentést, de a gondolatának a felvetését is. Szeretnénk leszögezni, hogy az eddigi négy és félmillió eurós támogatás sem volt elegendő a kisebbségi kultúrák fejlesztésére és a kisebbségi intézmények fenntartására. Ezért mindenfajta csökkentés a Szlovákiában élő kisebbségek kulturális értékei társadalmi súlyának csökkentését, hosszú távon pedig elsorvasztását jelentené.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az elmúlt időszakban kidolgozásra került a kisebbségi kultúrák fejlesztéséről szóló törvénytervezet, amely a szlovákiai kultúrára szánt anyagi eszközöktől, tehát a mindenkori költségvetéstől százalékos arányban tenné függővé a kisebbségi kultúrára szánt támogatást. A százalékos arány megszabásának az volt a lényege, hogy az éves költségvetések esetében ne politikai alkuk kérdése legyen a nemzetiségek támogatása. A Kerekasztal megítélése szerint, ennek az aránynak összhangban kellene lennie a kisebbségek százalékos arányával országos és regionális szinten egyaránt Szlovákiában. Elfogadhatatlannak tartjuk azt az érvelést, mely szerint, azért nem lehet arányos a támogatás, mert a nemzetiségek az országos kulturális értékek fogyasztói is egyben, hiszen a többségi nemzet képviselői ugyanígy fogyasztói a kisebbségek kulturális értékeinek.

A Szlovákiában élő nemzetiségek, legyen szó ruszinokról, németekről, ukránokról, lengyelekről, magyarokról, horvátokról, zsidókról, csehekről, oroszokról, romákról, morvákról, bolgárokról, Szlovákia multietnikus jellegének szerves részét képezik, amelyet fejlesztendő értékként kellene kezelni abban az Európai Unióban, amelynek Szlovákia tagja, és abban az európai térben, amelynek Szlovákia mindig is része volt.

 

Tokár Géza

a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának szóvivője

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.