info@kerekasztal.sk

A szlovákiai magyar minimum kérdését vetette fel a Kerekasztal

A Magyar Koalíció Pártjának kezdeményezésére találkozóra került sor az MKP és a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának képviselői között. A beszélgetésen a Magyar Kolíció Pártja által javasolt témakörökről, illetve a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala kezdeményezte nemzetiségi minimumról esett szó, a két intézmény képviselői 2012. május 21-én Somorján ültek egy asztalhoz. Az MKP-t Berényi József elnök, illetve Bárdos Gyula az OT elnöke és Szigeti László alelnök képviselte, a Kerekasztal részéről pedig Tóth Károly, valamint Király Zsolt, Orosz Örs, Öllös László és Tokár Géza vettek részt a megbeszélésen.

Az MKP a szlovákiai magyarság megmaradása és a régiófejlődés érdekében több követelést is megfogalmaz, többek között az önerőn alapuló gazdasági program közös kidolgozását, a nemzetközi nyelvhasználati ajánlások átvételét, a kettős állampolgárság kérdését, a közoktatással kapcsolatos problémákat, a magyar–magyar viszony erősítését,  vagy a kisebbségi önkormányzati modellek meghonosítását.

A Kerekasztal által a találkozón felvetett nemzetiségi minimum egy jövőbeni együttműködés kereteit szándékozik kialakítani, amely a politikai pártok mellett a szlovákiai magyar és kisebbségi intézményekkel közösen kerülne megfogalmazásra. Ez a minimum tisztázná azon közös pontokat és értékeket, melyek meghatározóak a kisebbségi közösség megmaradása és fejlődése szempontjából. Az egyes fontos célkitűzések az alkotmányos és nyelvi egyenlőségre, a kulturális és oktatási önkormányzatiságra, a regionális fejlesztésre, a hatékony érdekérvényesítésre, a parlament és kormányzati munkában való részvételre, a nemzeti megértésre és toleranciára, valamint a magyar nemzethez tartozás erősítésére egyaránt kiterjednek.

A beszélgetés konstruktív és előremutató hangulatban zajlott, egyetértés alakult ki egy közös minimum megfogalmazására. A Kerekasztal a továbbiakban is nyitott marad az egyeztetésre a magyarság politikai érdekképviseletének szereplőivel a szlovákiai magyar közösség fennmaradását érintő kulcsfontosságú kérdésekben.

Szlovákiai Magyarok Kerekasztala

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.