info@kerekasztal.sk

A civil szektor képviselői találkoztak Robert Fico kormányfővel

A Szlovák Köztársaság Kormányának Emberi Jogi, Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Tanácsa keretében működő civil nonprofit szervezetek bizottsága (civil bizottság) tagjai 2012. május 15-én találkoztak Robert Fico miniszterelnökkel. A testületnek a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala is tagja.  A találkozón a civil társadalom súlyának megfelelő, kormányszintű képviseletről esett szó, a felek tisztázni akarták a bizottság további munkájának kereteit, valamint válaszokat akartak kapni a civil szektort égető legaktuálisabb kérdésekre.

A találkozó a célját csak részben tudta teljesíteni, hiszen a miniszterelnök a találkozóról – a kormányprogramról szóló parlamenti szavazás miatt – egy órát késett, ezidő alatt a civil szervezetek képviselői tartották szóval a türelmesen várakozó, de különösebb érdeklődést nem tanúsító minisztériumi államtitkárokat. A párbeszéd így csupán a jelenlévő állami tisztségviselők tájékoztatására korlátozódott.

Robert Fico az idő szűkössége miatt hat pontban foglalta össze a civil szektornak szóló mondandóját, hangsúlyozta azonban, hogy egyelőre csupán a saját véleményét tolmácsolhatja:

  1. Teljes mértékben elfogadja a Nyitott kormányzás akciótervet, mely még az előző kormány idején készült és 2012. április 16-án lett bemutatva Brazíliában a kezdeményezés nemzetközi konferenciáján (az akciótervről bővebben az alábbi oldalon olvashatnak).
  2. Nyitott a civil szektor által kezdeményezett elektronikus petíció intézménye kialakításáról és bevezetéséről szóló vitára. Hangsúlyozta azonban, hogy először a gyakorlati megvalósításra vonatkozó elképzeléseket kell kidolgozni.
  3. Fontosnak tartja a civil bizottság munkáját és hajlandó a bizottságot konkrét hatáskörökkel felruházott tanáccsá alakítani, ahogy az első Fico-kormány idején is működött (A civil bizottság jelenleg csak tanácsadó szerve az Emberi Jogi Tanácsnak, semmilyen hatáskörei nincsenek).
  4. Szintén fontosnak tartja a nyitott társadalomért felelős kormánymegbízotti pozíciót, melyet a Radičová-kormány idején hoztak létre. A tisztséget Filip Vagač látta el, s bár pozíciója nem lett megszüntetve, további feladatai és munkaköre tisztázatlanok maradtak.
  5. A 2%-os adófelajánlás intézményét jelenlegi formájában szeretné megtartani, nem kívánja csökkenteni a jogi személyek adófelajánlásának felső határát. Hangsúlyozta, az állami költségvetésnek ez a tétel annyira kis szeletét képezi, hogy nem kíván harcba szállni az egész szektorral annak megszerzéséért.
  6. A kormány a 2014 és 2020 között esedékes tervek kidolgozásánál a nemzeti ágazati tervek számát mindenképpen csökkenteni kívánja, átláthatóbbá és ellenőrizhetőbbé kívánja tenni a támogatási rendszert. Ezek a hatáskörök a közlekedési minisztériumra szállnak át. Fico javasolni fogja a közlekedésügyi miniszternek, hogy ebben a témában folytasson párbeszédet  a civil szektorral.

A miniszterelnök hangsúlyozta, célja az együttműködés és a párbeszéd, ajtaja pedig mindig nyitva áll a civil szektor képviselői előtt. Az idő majd megmutatja, mennyire gondolja komolyan kijelentését, hiszen első lépései nem ezt támasztják alá: a kormányprogram kialakításához csupán a nyugdíjasokat, az egyházakat és szakszervezeteket hívta meg. Sajnálatos módon a Kerekasztal megfogalmazott javaslatai sem épültek be a kormányprogramba.

A civil bizottság soron következő ülésén a miniszterelnök ígéreteinek konkrét megvalósítási stratégiáiról fog tárgyalni.

Nagy Myrtil
Illusztrációs kép, FOTÓ: SITA

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.