info@kerekasztal.sk

A tűz mellett a tüntetés is riasztó volt Krasznahorkán

Óriási tragédia, hogy a krasznahorkai vár ─ történelmünk ékessége ─ részben a tűz martalékává vált. Minden eszközzel arra kell törekednünk, hogy helyreállítsák, és ismét a környék és történeti tudatunk büszkesége legyen. A leghatározottabban elítéljük, hogy ezt a tragédiát szélsőséges radikálisok saját céljaikra próbálják meg kihasználni, romaellenes hangulatot keltve és egy egész népcsoportot bélyegezve meg bűnösként.

Marián Kotleba a Mi Szlovákiánk Néppárt (Ľudová strana Naše Slovensko) nevében tartott demonstrációt a roma közösség ellen egy magyar többségű községben, Krasznahorkaváralján, méghozzá általános helyeslés közepette…

Mi, szlovákiai magyarok pontosan tudjuk, mit jelent az, ha egy egész népcsoportot bélyegeznek meg alaptalanul. Emlékeznünk kell arra, hogy apáink, nagyapáink megtapasztalták ezt a szándékosan gerjesztett nemzeti gyűlöletet.

Kotlebáék akcióját a leghatározottabban el kell ítélniük magyaroknak és szlovákoknak egyaránt, hiszen egy olyan szerveződésről van szó, amely korábban a felvidéki magyarokkal szemben lépett fel, szélsőséges nézeteivel pedig feszültséget keltett szerte az országban. Ugyanazokról van szó, akik pár éve még magyarellenes akciókat szerveztek Komáromban és Rozsnyón. Ilyen szervezetekkel semmilyen ügyben nem szabad közösséget vállalni! Minden jogtisztelő polgár csak egy módon viselkedhet a rasszista demonstrálókkal szemben: határozott, nyilvános elutasítással! Már a rendezvényeiken való csendes részvétel is elítélendő!

A krasznahorkai tűzeset is rávilágított arra, hogy nemzetiségtől függetlenül milyen könnyen fel tudunk ülni a gyűlöletbeszédnek, ha erősíti az előítéleteinket. Már tudható, hogy a sajtóban is megjelenő információkkal ellentétben, a vár alatti telepen élő romáknak a katasztrófához semmi közük nem volt.

A történtek ugyanakkor rávilágítottak, továbbra is milyen égető probléma a romák helyzete szociális téren, a társadalomba való betagozódásukat, megítélésüket, másságuk elfogadását illetően. Nemcsak Szlovákia, de a szlovákiai magyar közösség jövője szempontjából is, hiszen délen a romák főleg magyarul beszélnek és zömében magyarnak vallják magukat.

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala megdöbbentőnek tartja, hogy a tüntetéssel kapcsolatban hallgatnak a pártok, hallgatnak a politikusok, a közélet szereplői. A vasárnapi szélsőséges megnyilvánulást senki sem ítélte el. Pedig a politikusok egy héttel korábban még a romák szavazataiért versengtek.

Egy szikra Krasznahorka büszke várát lángba borította… Ne hagyjuk, hogy ez a tűz kalandor és szélsőséges politikusok miatt az emberek közötti gyűlöletet is fellobbantsa!

(Fotó: bystrickenoviny.sk)

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.