info@kerekasztal.sk

Veszélyben a kisebbségi kultúrák fejlesztése

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala meglepetéssel és csalódással vette tudomásul, hogy a Nemzeti Kisebbségek és Etnikai Csoportok Bizottságának február 13-i ülésén semmilyen formában nem értékelték a kisebbségi kultúrák fejlesztésére tett ígéretek megvalósulását. A tétlenségnek a jövőben súlyos következményei lehetnek a kisebbségekre nézve.

A Kerekasztal képviselői az ülésen olyan határozati javaslatot terjesztettek elő, mely a kisebbségi kultúrák fejlesztésével foglalkozó, egyébként a kormányhivatal által kidolgozott törvénytervezet elfogadását javasolta, kiemelve annak legfontosabb alapelveit. Az ajánlás a jelenlegi tisztviselőket váltó, a kisebbségek iránt vélhetően kevéssé engedékeny kormány számára jelölte volna ki a kisebbségi problémák kezelésének irányát, egyfajta vállalásként.

Az ülésen váratlanul előkerült egy hasonló tartalmú, de megfogalmazásában jóval enyhébb dokumentum a kormányhivatal részéről, a vita után pedig – holott megegyezésre késznek mutatkoztak a kisebbségek képviselői – egyik javaslatot sem fogadták el.

László Öllös: Predkladacia správa – Výbor pre národnostné menšiny a etnické skupiny

 

A Kerekasztal aggályosnak tartja, hogy a Bizottság a következő kormány számára semmilyen ajánlást nem tett a kisebbségi kultúrák támogatására nézve. A jelenlegi tisztviselők utódainak kezét így semmilyen vállalás, sem pedig ajánlás nem köti. Így azok a kulcsfontosságú törvény végrehajtását jóval könnyebben szabotálhatják vagy halaszthatják. A Kerekasztal súlyos taktikai hibának tartja a hétfőn történteket, de a jövőben is megkülönböztetett figyelemmel kíséri a tervezet sorsát, hogy a kisebbségi kultúrák fejlesztése törvényes, átlátható, és a közösség számára is hasznot hozó keretek között folytatódjék.

 

Predkladacia správa – Výbor pre národnostné menšiny a etnické skupiny

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.