info@kerekasztal.sk

Ülésezett a Kerekasztal Koordinációs Bizottsága

Megállapodott az idei tervekről és célkitűzésekről a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának Koordinációs Bizottsága. A testület január harmadikán tartotta idei első ülését tizenhat résztvevővel, a találkozón megjelent a Jogsegélyszolgálat és a médiacsoport képviselője is.

Első ülés lévén az előző időszak kiértékeléséről és a tennivalókról esett szó. A megjelenők pozitívan értékelték a decemberi diószegi éves konferenciát, sikeresnek bizonyult a remények szerint rendszeressé váló Civil Társadalom Fejlesztéséért Díj is. A Koordinációs Bizottság tagjai egyetértettek abban, hogy hasonló rendezvényekre régiós szinten is szükség van, melyeken a Kerekasztal tevékenysége mellett az országos és helyi problémákkal lehetne foglalkozni. 

A jövőben tovább javulhat a szervezet külső kommunikációja. Közérthetőbb, és a szélesebb nyilvánosság számára is emészthetőbb formában jelennek meg a szakmai háttérmunka anyagai (például a kisebbségek jogállásáról szóló tervezet), a Kerekasztal gondolatai az interneten és egyéb fórumokon is feltűnnek majd.

A szervezet a közeljövőben a szlovák és az angol közvélemény, a szlovákiai magyar nyomtatott sajtó és a többi kisebbség szervezetei felé is nyitni fog. A Kerekasztal reményei szerint minél több helyre sikerül eljuttatni a szervezethez köthető „Nyelvében él a národnostná menšina – Kétnyelvűség (Cseh)Szlovákiában 1918–2011” vándorkiállítást, amely közérthető és népszerű formában mutatja meg a szlovákiai többnyelvűség történelmi előzményeit. A kiállítás bárhol megrendezhető, ahová meghívják a szervezőket, a meghívó fél a szállítási és elhelyezési költségeket állja.

Az idei évben több fontos eseményre is sor kerül. Kiderülnek a népszámlálás eredményei, ezek fényében fel kell vázolni a szlovákiai magyarság jövőképét. A Kerekasztal nem kíván belefolyni az aktuálpolitikába, ezért a választási kampány idején új témákat sem akar megnyitni. A magyar közösség érdeke ugyanakkor az, hogy a közösség tagjai minél nagyobb arányban menjenek el szavazni március tizedikén.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.