info@kerekasztal.sk

Kerekasztal évösszegző: nem tétlenkedtünk 2011-ben

Tartalmas és produktív évet zárt 2011-ben a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala. Sikerült lefolytatni egy komoly médiafigyelmet keltő népszámlálási kampányt, véleményezni a kisebbségek szempontjából kulcsfontosságú szlovákiai törvényeket, új tervezeteket alkotni, a Jogsegélyszolgálat pedig több panaszosnak is segíteni tudott jogi tanácsaival.

Az év legfontosabb eseményének a felvidéki magyarság szempontjából a népszámlálás számított. A Kerekasztal népszámlálási kampányával és ehhez kapcsolódó aktivitásaival mindent megtett annak érdekében, hogy minél többen vallják magukat magyar nemzetiségűnek az íveken. A kampány sikeresnek minősíthető (a részleteket mellékelt prezentációnkban olvashatják az érdeklődők), de mivel az eredmények kihirdetése csúszik, máig nem tudjuk, miként alakult a felvidéki magyarság lélekszáma.

Az egész év folyamán aktívan ténykedtek a Jogsegélyszolgálat munkatársai. A fiatal jogászok tevékenyen részt vettek a kisebbségek jogállásáról szóló törvénytervezet előkészítésében. Ennek következtében hosszú idő után egy olyan tervezet jött létre, amely részletesen szabályozza a szlovákiai kisebbségek státuszát, konkrét kiindulópontot adva a további egyeztetésekre. A Jogsegélyszolgálat munkatársai véleményezték az államnyelvtörvényt és a kisebbségi nyelvek használatáról szóló törvénytervezetet, utóbbi esetben egy saját javaslatot is megalkottak, mely több pontban haladóbb és európaibb szellemű a jelenleg is érvényes rendelkezésnél. Módosításra került a Nemzeti Kisebbségek és Etnikai Csoportok Bizottságának statútuma, jogi szakvélemény készült a közoktatási törvénytervezetről.

A Kerekasztal fontosnak tartja, hogy a kettős állampolgárság kapcsán kialakult bizonytalan jogi környezetben mindenki pontos információkat kapjon arról, milyen következményekkel jár a magyar állampolgárság felvétele. A témával kapcsolatban a Jogsegélyszolgálat egy sokrétű tájékoztató anyagot készített el. Jogászaink összesen 25 panasszal és bejelentéssel foglalkoztak, felvilágosítást adtak a bírósági eljárásokban, önkormányzatokban és rendezvényeken, valamint a reklámokban alkalmazható nyelvhasználatról. A Jogsegélyszolgálat 2012-ben is minden segítségre és tanácsra szoruló állampolgár rendelkezésére áll!

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala lehetőségeihez képest megpróbálta jobbá tenni a kisebbséget érintő állami intézkedéseket, elérni, hogy az állami kisebbségi politika mindenki számára átlátható és transzparens legyen. A Nemzeti Kisebbségek és Etnikai Csoportok Bizottságában a magyar kisebbséget a Kerekasztal konszenzusos jelöltjei képviselik, ilyen minőségükben ellenőrzik és véleményezik a kisebbségekért felelős kormányhivatal munkáját.

A Kerekasztal idén két nagyobb rendezvényt tartott: decemberben az országos konferencián vitatták meg a tagszervezetek a további teendőket és az eddigi vívmányokat, márciusban pedig Dél-Szlovákia gazdasági helyzetét és lehetőségeit feszegették az előadók. A Kerekasztal fontosnak tartja a kitörési pontok meghatározását, Dél-Szlovákia gazdasági felvirágzása ugyanis mindannyiunk közös érdeke. A szervezet a kétnyelvűség kérdésével szakmai és szimbolikus síkon is foglalkozott, ennek példája az a kiállítás, melyet először a decemberi konferencián mutattak be, jövőre pedig több településen és rendezvényen is feltűnik majd. Munkatársaink oroszlánrészt vállaltak a magyar helységnévtáblákra vonatkozó rendelkezések kidologozásában és megvalósításában.

A 2011-es évben a szerveződés kilépett az internetre. Míg korábban a Kerekasztal tevékenysége a háttérben folyt, a kerekasztal.org-nak köszönhetően a széleskörű nyilvánosság is betekinthet az általunk kifejtett munkába. Ezzel párhuzamosan új formában jelentkezett a jogsegely.sk honlap, amelyen jóval könnyebben megtalálhatóak a jogi tanácsok, egyszerűbbé vált a segítségkérés rendszere. Megalakult a Kerekasztal Facebook csoportja, a szerveződés a Twitteren és a Youtube-on is jelen van, a korábbiaknál pedig nagyobb hangsúlyt fektet a visszajelzésekre.

Általánosságban elmondható, hogy a Kerekasztal 2011-ben égető, a szlovákiai magyarság jövőjét illető kérdésekkel foglalkozott, gyakran több lépéssel a pártok előtt, melyek utólag reagáltak a felvetett problémákra. A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala a jövőben is aktívan foglalkozik majd a fontos témákkal, érintsék azok a magyar kisebbség jogait, gyarapodását, lehetőségeit. Ebben a munkában számítunk minden partnerszervezetre, de azokra is, akik korábban nem voltak tagjai az együttműködésnek – minél többen vagyunk, annál erősebb az érdekérvényesítő képességünk, és úgy gyarapodunk szellemileg is.

Minden, a közösség ügyében tenni akaró aktivista és szakember hozzájárulását szívesen fogadjuk munkánkhoz a jövőben is, a szlovákiai magyar szervezeteknek, aktivistáknak pedig sok sikert és elszántságot kívánunk!

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.