info@kerekasztal.sk

Bemutatták a kisebbségek jogállásáról szóló törvénytervezetet a Kerekasztal konferenciáján

Hetvennél is több civil szervezet részvételével valósult meg szombaton Diószegen a Tevel szállodában a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának éves konferenciája. A megbeszélés fő témáját a szervezet jogászainak nemzeti kisebbségek jogállásáról szóló törvénytervezete adta, kiosztották a Civil Társadalom Fejlesztéséért Díjat, és bemutatásra került a kétnyelvűség történetével foglalkozó vándorkiállítás.

A Kerekasztal évente ülésezik, tagszervezeteinek pedig évente kell megújítaniuk csatlakozási szándékukat. A ülésen Tóth Károly, a Kerekasztal szóvivője beszámolt a szervezettel kapcsolatos eseményekről, valamint a Koordinációs Bizottság és a szervezethez kapcsolható, Elemzőközpont munkájáról. A rendezvényen bemutatták a Magyar állampolgárok Szlovákiában címmel kiadott elemzést, amely az Elemzőközpont legfrissebb munkája, és a nagyközönség a www.jogsegely.sk megújult honlapon olvashatja el.

A Civil Társadalom Fejlesztéséért Díjat (Civil-díj) az idén ketten kapták meg, sajnálatos módon egyik aktivista sincs már a körünkben. Molnárné Jakubecz Katalin széleskörű civil aktivitásáért, főként az Ipoly-hidak újjáépítésében kifejtett tevékenységéért (munkásságát Haraszti Mária méltatta), Csaláné Erdélyi Kornélia pedig a kassai magyar kulturális élet fellendítéséért kapott elismerést, (tevékenysége előtt Kulcsár Mária tisztelgett).

A konferencián Mézes Rudolf a népszámlálási kampány eredményeiről számolt be, míg Gyurgyík László demográfus a szlovákiai magyarok számának alakulásáról beszélt. A népszámlálási eredmények kihirdetésének csúszása miatt a 2011-es adatok kiértékelésére még nem nyílt lehetőség.

Diószegen mutatkozott be először a Nyelvében él a národnostná menšina, A vizuális kisebbségi nyelvhasználat története Dél-Szlovákiában (1918−2011) című, a Fórum Kisebbségkutató Intézet által rendezett kiállítás, melyet Petőcz Kálmán és Orosz Örs nyitottak meg. A kiállítás a kisebbségek nyelvhasználati jogaival foglalkozik Csehszlovákiában, illetve Szlovákiában, mindezt pedig gyakorlati példákon – például korabeli táblákon – illusztrálja. A kiállítás része az a kétnyelvű útjelző tábla is, melyet Dunaszerdahely mellett állítottak fel a Kétnyelvű Dél-Szlovákia aktivistái, majd a közútkezelő vállalat alkalmazottjai azt eltávolították. A kiállítás anyaga a honlapunkon is megtekinthető.

Délután a nemzeti kisebbségek jogállásáról és önkormányzatáról szóló törvénytervezet vitájára került sor. A Kerekasztal jogászai által kidolgozott tervezet nemcsak nagyvonalakban, hanem Szlovákiában egyelőre egyedülálló módon minden részletre kiterjedően szabályozza az ország nemzeti kisebbségeinek jogait. Az elképzelés országos, regionális és helyi önkormányzatok felállításával számol, olyan intézmények kialakításával, amelyekben a kisebbségek saját ügyeikről dönthetnek. A tervezet (amelyet a Kerekasztal honlapján meg lehet tekinteni, és bárki számára szabadon véleményezhető) olyan kiindulópontot jelent, amelye a jövőben is támaszkodhatnak a kisebbségek jogainak szabályozásánál. A vita felvezető előadásait Fiala János, Horony Ákos, Szekeres Klaudia, Cúth Csaba és Öllös László tartotta. A konferencián bemutatásra került a Kerekasztal új weboldala, a kerekasztal.org, illetve az Elemzőközpont munkáját megkönnyítő, felhasználóbaráttá tett jogsegely.sk.

Fotó: Somogyi Tibor – Új Szó

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.