info@kerekasztal.sk

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának éves üléséről percről-percre

Több mint hetven civil szervezet részvételével megkezdődött a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának éves konferenciája. A diószegi Tevel szállodából élőben közvetítünk.

Olvassa el összefoglalónkat is »»»

17:20 – Tóth Károly és Rigó Magdolna megköszönte mindenkinek a részvételt, és áldott karácsonyt kívánt.

16:50 – A Kerekasztal működésével kapcsolatos kérdések megvitatása zajlik. Tokár Géza bemutatta a kommunikációs stratégiát, és számít a konferencia résztvevőire, illetve mindenki másra, hogy csatlakozik a honlapon indított vitákhoz. Konkoly László a technológiai részleteket taglalta, és bátorította a résztvevőket, hogy írják le véleményüket a témákkal kapcsolatban. Laczkó Sándor a honlappal egybeépített szociális médiát elemezte, és hasonlóan az előtte szólókhoz kérte a vendégeket, hogy csatlakozzanak, és hívják fel ismerőseik figyelmét is. Laczkó egy jövőbeli projektet is bemutatott, a Madari.sk honlap arra lesz hivatott, hogy a többségi nemzet körében elterjedt sztereotípiákra választ adjon.

15:25 – A vitában Petőcz Kálmán elismerését fejezte ki a törvénytervezetet illetően, és meghívta a Kerekasztal képviselőit, hogy vegyenek részt a hosszútávú emberi jogi stratégia, azon belül is a nemzetiségi politikai koncepció kialakításában. Petőcz kérte a Kerekasztalt, hogy az Emberi Jogi Nemzeti Kisebbségi és Esélyegyenlőségi Tanács munkájába kapcsolódjon be. Végül felkérte a szakértőket, hogy az ombudsmanról szóló törvény módosításában is vegyenek részt.

A vita, amelyen többen is felszólaltak, teljes egészében is megtekinthető lesz videó formájában honlapunkon.

15:10 – Öllös László, a Kerekasztal szóvivője kezdte meg előadását. Kiemelte, hogy a népszámlálás adatai nélkül még nem láthatjuk, milyen tényekkel kell szembesülnünk. A közelgő kampányidőszak és a választásokat követően megalakuló új kormány is olyan tényező, ami bizonytalansággal hatja át a magyar kisebbség helyzetére vonatkozó kérdéseket. A nemzetiségi pártok pozíciója nem azonos a magyar kisebbség hosszútávú igényeivel.

14:50 – Horony Ákos a kisebbségi önkormányzati választás módjának és lebonyolításának lehetséges változatairól, előnyeiről és hátrányairól beszél.

14:30 – A kisebbségi önkormányzat és a helyi, illetve megyei önkormányzatok kapcsolatának szabályozásáról Cúth Csaba tart bevezetőt. A tervezet kiindulópontjaként a magyarországi nemzeti és etnikai kisebbségek jogairól szóló törvényt és a szlovákiai önkormányzati törvényt jelölte meg.

14:00 – Szereres Klaudia a nemzeti kisebbségek jogállásáról szóló törvénytervezet dilemmáiról és eldöntendő kérdéseiről beszélt. Hangsúlyozta, hogy egy teljesen új területről van szó. A vitában Petőcz Kálmán a jogi kifejezések pontosságára hívta fel a figyelmet. A Harmonia Polgári Társulás nevében Néveri Zoltán illette kritikával a tervezetet.

13:27 – Bara Zoltán megnyitója után Fiala János a nemzeti kisebbségek jogállásáról és önkormányzatáról szóló törvény tervezetének általános alapelveit és szerkezetét mutatta be. Fiala szerint nem csak Szlovákiában jelent problémát a kisebbségek bekapcsolása az államaparátus mechanizmusaiba. A javaslat Szlovákia összes nemzeti kisebbségére vonatkozik. A tervezet országos, regionális és helyi önkormányzatok felállításával számol, olyan intézmények kialakításával, amelyekben a kisebbségek saját ügyeikről dönthetnek.

12:15 – Petőcz Kálmán és Orosz Örs megnyitották a Kétnyelvűség Szlovákiában c. kiállítást. A legnagyobb kuriózum a Dunaszerdahelyi Közútkezelő Vállalattól kölcsönkapott kétnyelvű útjelző tábla, melyet a bejáratban helyeztek el a rendezők.

11:38 – Gyurgyík László demográfus a népszámlálási eredmények értékelésének szempontjairól tartott előadást.

11:11 – Mézes Rudolf a népszámlálási kampány (pontos) eredményeiről számolt be.

10:49 – A Civil díjat posztumusz Molnárné Jakubecz Katalinnak ítélték széleskörű civil aktivitásáért, főként az Ipoly-hidak újjáépítésében kifejtett tevékenységéért. Munkáját Haraszti Mária méltatta.

A másik posztumusz díjazott Csaláné Erdélyi Kornélia lett, a kassai magyar kulturális élet fellendítéséért folytatott munkájának elismeréséért. Az ő munkásságáról Kulcsár Mária tartott beszédet.

10:23 – Tóth Károly, a Kerekasztal szóvivője és a Fórum Intézet igazgatója a szervezet statútumát, ill. a szervezeti struktúráját ismertette. „Az elmúlt egy évben, minden hónapban ülésezett a koordinációs bizottság.” – mondta Tóth. A Kerekasztal jogsegélyszolgálatának testületét Elemzőközponttá nevezték át, erre a kiszélesedett feladatkörök miatt volt szükség. Tóth bemutatta a Magyar állampolgárok Szlovákiában c. publikációt, amely az Elemzőközpont legfrissebb munkája.

A Kerekasztal köreibe a Kétnyelvű Dél-Szlovákia aktivistái is jelentkeztek. Mivel továbbra is anonimitásban szeretnének maradni, most sem derült ki, hogy kikről van szó.

10:16 – Szabó Antal, Diószeg polgármestere üdvözli a jelenlévőket. Szabó elmondta, hogy Diószegen jelenleg 35% magyar nemzetiségű lakos él, továbbá elégedetlenségének adott hangot az Új Szóban megjelent, diószegi hivatkozású cikkekről.

 

Olvassa el összefoglalónkat is »»»

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.