info@kerekasztal.sk

Az Európa Tanács emberi jogi biztosával tárgyalt a Kerekasztal

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának küldöttei szeptember 28-án, kedden megbeszélést tartottak a kétnapos szlovákiai látogatáson tartózkodó Thomas Hammarberggel, az Európa Tanács emberi jogi biztosával. A találkozót a főbiztos kezdeményezte, Hammarberg a kisebbségi nyelvhasználattal kapcsolatban felmerülő problémák iránt érdeklődött. A Kerekasztal részéről a megbeszélésen a szervezet szóvivője, Öllös László, valamint a jogsegélyszolgálat jogásza, Lancz Attila vettek részt.

A Kerekasztal képviselői a találkozón ismertették, miként változott meg az államnyelvtörvény, a kisebbségi nyelvhasználati törvény, valamint szót ejtettek a civil szféra elvárásairól. Hangsúlyozták, az Európa Tanács Velencei Bizottságának államnyelvtörvénnyel kapcsolatos kifogásai és ajánlásai gyakorlatilag visszhang nélkül maradtak a szlovák állami szervek részéről. Szó esett a Radičová-kormány programnyilatkozatának passzusairól is, hiszen a koalíció kötelezte magát arra, hogy az államnyelvtörvényt a „kisebbségi jogok 2006-os status quojának” figyelembevételével és „Szlovákia e téren tett nemzetközi vállalásainak következetes betartásával” kívánja módosítani.

A Kerekasztal résztvevői szót ejtettek a pozitív irányban tett előrelépésekről, de rámutattak arra is, hogy a módosítások összességükben véve nem jelentenek érdemi előrelépést a kisebbségi nyelvhasználat területén. A megbeszélés végén az ET-biztos kérésére a Kerekasztal képviselői beszámoltak a kettős állampolgársággal kapcsolatos problémáról és felvázolták Magyarország, illetve Szlovákia jelenlegi és korábbi állampolgársági joggyakorlatát.

A találkozó után Öllös László videón összegezte a fejleményeket:
<p style=”text-align: center;”><object width=”600″ height=”335″ classid=”clsid:d27cdb6e-ae6d-11cf-96b8-444553540000″ codebase=”http://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=6,0,40,0″><param name=”allowFullScreen” value=”true” /><param name=”allowscriptaccess” value=”always” /><param name=”src” value=”http://www.youtube.com/v/qavm5pZxYLU?version=3&amp;hl=en_US&amp;rel=0″ /><param name=”allowfullscreen” value=”true” /><embed width=”600″ height=”335″ type=”application/x-shockwave-flash” src=”http://www.youtube.com/v/qavm5pZxYLU?version=3&amp;hl=en_US&amp;rel=0″ allowFullScreen=”true” allowscriptaccess=”always” allowfullscreen=”true” /></object></p>

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.