info@kerekasztal.sk

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának nyilatkozata az állampolgárságról szóló törvény módosítását követően kialakult helyzetről (magyarul)

A Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa 2010. május 26-án a Magyar Köztársaság Országgyűlése által megszavazott, az állampolgárságról szóló törvény módosításával szembeni ellenlépésként jóváhagyta a szlovák állampolgárságról szóló törvény módosítását. A szlovák parlament által elfogadott jogszabály lehetővé teszi az állampolgárság önkényes megvonását olyan személyektől is, akiket tartós kötelékek fűznek Szlovákiához (itt a szülőhelyük, a vagyonuk, tartós lakhelyük), és akik nem nyilvánították ki azon szándékukat, hogy az említett kötelékeiket fel kívánnák adni. A törvénymódosítást ezért alkotmányellenesnek tartjuk, amely sérti a Szlovák Köztársaság állampolgárainak jogait és érdekeit. Nyugtalanító, hogy az állami szervek döntéseikben újra figyelmen kívül hagyták az emberi jogi szempontokat.

Határozottan tiltakozunk az ellen, hogy a szlovák kormány minden érdemleges ok nélkül állampolgárainak egy egész csoportját, akik részt vesznek az ország szellemi értékeinek és anyagi javainak előteremtésében, Szlovákiára nézve „komoly biztonsági kockázatnak” nevezze. Ezt az államnak a saját polgáraival szembeni illojalitás megnyilvánulásának tartjuk.

Megnyugvással vettük tudomásul, hogy Ivan Gasparovič köztársasági elnök hat évi megbízatása után külön szólt a magyar nemzetiségű állampolgárokról is. A Szlovák Televízióban május 27-én elhangzott beszédét gesztus értékűnek tekintjük, de nemcsak szavakat, hanem konkrét tetteket is elvárunk tőle. Elsősorban azt, hogy reagáljon a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala, a Csemadok és a többi nemzeti kisebbség képviselőinek javaslataira, amelyek már jónéhány hete az asztalán hevernek. Az említett javaslatokat készek vagyunk megvitatni a Szlovák Köztársaság bármilyen felállásban megalakuló jövőbeli kormányával is.

Miután a köztársasági elnök úr végül aláírta az állampolgársági törvényt, felkérjük a Szlovák Köztársaság főügyészét, hogy kezdeményezőleg, jogköre értelmében nyújtson be indítványt az alkotmánybíróság felé a törvény alkotmánnyal való összeegyeztethetőségének felülvizsgálata céljából.

Somorja, 2010. május 31.

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának nyilatkozata az állampolgárságról szóló törvény módosítását követően …

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.